سرپرست پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان با اشاره به آنکه مسجد قدیمی این روستا که ۵ طبقه است در معرض ریزش قرار گرفته از مرمت و استحکام بخشی آن خبر داد و گفت: یکی از آسیبهای کندوان حفاری غیر مجاز است.
به گزارش آرمان گرد،، امیر جدایی (سرپرست پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان) با اشاره به آنکه بهسازی و نظارت بر کرانهای این روستا بهصورت مستمر در دستور کار این ادارهکل قرار دارد، از مرمت ۶ کران خبر داد و گفت: برخی از این کرانها در بیش از ۴ بخش و نقطه نیازمند مرمت بود و اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، میتوان گفت کرانها در حدود ۱۲ نقطه مرمت و اسحتکامبخشی شدند.
او همچنین از کفسازی روستای کندوان خبر داد و گفت: کفسازی حدود ۱۰۰ متر مربع از بخشی از روستا انجام شد و درعین حال مرمت خانه باتیک تکمیل شد. حدود ۲۵ در و پنجره فلزی با کمک مردم، چوبی شدند و نردهکشی طرح چوب در مکانهای پرخطر انجام گرفت. همچنین دیواری حائل به طول ۲۵ متر در انتهای روستا در راستای جلوگیری از ریزش سنگ اجرا شده است.
جدایی درخصوص وضعیت کرانهای روستای تاریخی کندوان گفت: مهمترین کرانی که نیازمند مرمت است مسجد قدیمی روستاست که به صورت ۵ طبقه است و در طول زمان خالی شده، در معرض ریزش قرار گرفته. از این رو مرمت آن را در برنامه امسال قرار دادهایم. چند مورد کرال هم هست که ترک عمیق برداشتهاند و نیازمند مرمت هستند. کرانهای شخصی با مشارکت اهالی مرمت میشوند و سایر کرانها را خودمان مرمت میکنیم.
او یادآور شد: درحالی که بیشتر کرانهای کندوان نهایتا دو طبقه هستند اما مسجد قدیمی روستا ۵ طبقه است که مسجد در طبقه دوم قرار دارد و در سایر طبقات آن نیز خانوادههایی زندگی میکنند که اکنون به دلیل شرایط موجود، خالی شدهاند. این مجموعه به مرور زمان مقاومت خود را از دست داده است. ضمن آنکه این کرانها آهکیتر هستند همانند سنگهای آتشفشانی نیستند که استحکام زیادی داشته باشند و متخلخل هستند. اگر مورد استفاده قرار گیرد احتمال ریزش آن وجود دارد از این رو مسجد قدیمی باید مرمت و استحکام بخشی شود.
به گفته سرپرست پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان، باتوجه به آنکه فصل بارش آغاز نشده و به نوعی به نظر میرسد که امسال فصل کم بارشی خواهیم داشت، فعلا نیازی به استحکام بخشی بیشتر برای کندوان احساس نمیشود. درحالی که هر سال این موقع در کندوان بیش از ۲۰ متر برف میآمد اما امسال نه تنها برف نیامده بلکه از باران هم خبری نیست. البته سعی کردیم تمام کارهایمان را تا آبان ماه آن هم با بودجه و اعتباری که از سال ۱۳۹۹ بود به اتمام برسانیم. هنوز اعتبارات ۱۴۰۰ تخصیص نیافته.
او یادآور شد: اکنون نظارتها را افزایش دادهایم چراکه یکی از آسیبهای کندوان حفاری غیرمجاز است که ناشی از طمعهایی است که صورت میگیرد و کرانها را بیشتر میکنند.
جدایی در خصوص وضعیت گردشگری کندوان نیز گفت: قبل از شیوع ویروس کرونا سالانه حدود یک تا یک و نیم میلیون گردشگر به کندوان میآمدند. اما در دوران کرونا این میزان کاهش یافت. ضمن آنکه بر اساس پژوهشهای انجام شده متوجه شدیم که ظرفیت تحمل کندوان در حدود ۴ هزار نفر است و اگر تعداد گردشگران بیش از این تعداد شود، آسیب رسان خواهد بود.
او ادامه داد: در شلوغترین روزهای سال که تابستانها و نوروز است شاهد در حدود ۶۰۰ تا ۲ هزار گردشگر به کندوان هستیم که به آستانه تحمل نمیرسد و میتوان پذیرای این تعداد گردشگر بود.
سرپرست پایگاه ملی روستای تاریخی کندوان درخصوص مقایسه این روستای تاریخی با نمونه مشابه آن که در ترکیه قرار دارد، گفت: کاپادوکیا ۱۵ برابر بزرگتر از کندوان است. امکاناتی که دارد در مقایسه با وسعت آن قابل استفاده است. برخی نقد میکنند که در آنجا امکانات بالن سواری وجود دارد این درحالی است که نمیگویند که کاپادوکیا در یک دشت وسیع قرار دارد که امکان پرواز بالن در آن وجوددارد و گاها در عکسها شاهد پرواز تعداد زیادی از بالن هستیم. این درحالی است که نه تنها وسعت کندوان به آن اندازه نیست بلکه در میان کوه قرار دارد و پرواز بالن با خطر روبه رو خواهد شد و به لحاظ ایمنی مناسب نیست.
با این وجود جدایی معتقد است: کندوان مزیتی که نسبت به کاپادوکیا دارد آن است که مردم در کندوان زندگی میکنند و زندگی در آن جریان دارد درحالی که کاپادوکیا را خالی کردهاند و تنها گردشگران در آن حضور دارند. البته این هم میتواند خوب و یا بد باشد. با این وجود جریان داشتن زندگی در کندوان مزیتی برای این روستای تاریخی است که میتواند به جذب بیشتر گردشگران هم بیانجامد.
او همچنین از وجود عواملی به عنوان موانع ثبت جهانی کندوان یاد کرد و گفت: ساخت و سازهای غیرمجازی که قبل از دهه ۷۰ انجام شده از جمله موانع ثبت جهانی این روستای تاریخی است. تقریبا نیمی از روستا در آن سالها تخریب و ساخت و ساز جدید در آن انجام شده است. رفع این موانع نیز دشوار است.
انتهای پیام/