در پی انجام طرح لوله کشی گاز در مسجد تاریخی ورامین، مدیرکل میراثفرهنگی تهران به فرماندار ورامین جهت جمعآوری الحاقات مذکور با نظارت اداره میراث فرهنگی شهرستان ورامین نامه نوشت.
به گزارش پایگاه خبری آرمان گرد،، چندی پیش شاهد انتشار عکسهایی از مسجد جامع ورامین بودیم که نشان میداد بنای این میراث ۷۰۰ساله در میان لولههای آهنی گاز پیچیده شده و این تن نهیف را فریادرسی نیست.
مسجد جامع ورامین یکی از مساجد جامع و شاخص ایران است که اوج هنر معماری در دوره ایلخانی را به نمایش میگذارد. یک بنای چهار ایوانی که ضلع شمالی آن (ورودی مسجد) از طریق ایوانهای شرقی و غربی به ضلع جنوبی که نمازخانه در آن قرار گرفته، میرسد. ضلع شرقی هم نقش ورودی – خروجیِ فرعی را داشته است.
با وجود تاریخی بودن این مسجد و ثبت در فهرست آثار ملی، بازهم شاهد بیتدبیری از سوی متولیان امر بودیم و طرح لوله کشی گاز طوری اجرا شد که لولههای آهنی و بدترکیب بدون ضابطه روی دیوارهای آجری بالا رفتند. این امر سبب اعتراض دوستداران میراثفرهنگی شد و درنهایت پرهام جانفشان (مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران) بر آن شد تا نامهای خطاب به درویشی (فرماندار شهرستان ورامین) بنویسد.
در این نامه آمده است:
پیرو مذاکره تلفنی، چنانچه مستحضرید بنای فاخر مسجد جامع ورامین به شماره ۱۷۶ مورخ ۱۳۱۰.۱۰. ۱۵ در فهرست میراث ملی کشور به ثبت رسیده است. اخیرا ستاد امور مساجد آن شهرستان بدون هماهنگی و اخذ مجوز و تاییدیههای لازم از این اداره کل اقدام به نصب تجهیزات و لولهکشی گاز بر روی جدارههای ارزشمند این بنای تاریخی نموده است لذا حسب وظایف حاکمیتی و قانونی این وزارت مستندا به بند ج ماده قانون تشکیلات و بند ۱۱ و ۱۲ قانون اساسنامه میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷.۲. ۱ و آیین نامه حفاظت از میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۸۱.۳. ۲۸ شورای امنیت کشور علی الخصوص مواد ۷ و ۱۶ آن و همچنین مواد ۵۵۸ و ۵۶۰ از قانون مجازات که اشعار میدارد هر گونه خرابی و مرمت، تغییر یا تجدید و توسعه ابنیه تاریخی بدون اذن میراث فرهنگی صورت پذیرد مشمول آثار قانونی برای مرتکب میباشد.
لذا خواهشمند است دستور فرمایید به قید فوریت نسبت به جمعآوری الحاقات مذکور با نظارت اداره میراث فرهنگی شهرستان ورامین اقدام نمایند. در ضمن این اداره کل از محل اعتبارات ملی و استانی، طرحی مبالغی را جهت حفاظت و مرمت مسجد جامع ورامین در نظر گرفته است که به محض ابلاغ و تخصیص اعتبارات لازم به مرحله اجرا درمیآید. مضافا فضاهای مسجد در دست آسیبنگاری و مرمت است و این مهم باید مورد توجه ستاد اقامه نماز نیز قرار گیرد.
در ضمن برگزاری مراسمات مذهبی در مساجد تاریخی تابع شرایط و ضوابطی است که ناظر بر حفظ مواریت تاریخی – فرهنگی کشور است. لذا ضروری است هر گونه طرحی که اثرات آن را به طور مستقیم و غیرمستقیم بر سلامت و منظر اثر تاریخی اثر بگذارد پیش از اجرا با مطالعه و بررسی کارشناسی قرار گرفته و با رعایت اصول حفاظتی و مرمتی بناهای تاریخی به اجرا درآید. مراتب جهت استحضار و دستور اقدام مقتضی ایفاد میگردد.
حال باید دید آیا میراثفرهنگی تهران میتواند جان این اثر تاریخی را از میان لولههای آهنی نجات دهد!
انتهای پیام/